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EXEMPTING MILITARY SPOUSES AND FOREIGN SERVICE SPOUSES FROM AGENCY 
RETURN TO OFFICE PLANS 

INTRODUCTION 
 
On February 12, 2025, the Office of Personnel Management issued the guidance in 
reference (c).  The memorandum clarifies that spouses of active-duty service 
members of the U.S. Armed Forces engaging in remote work are categorically exempt 
from the return to in-office status required by reference (d).  

REFERENCES 

a. Acting Secretary of Defense Memorandum, “Implementation of Presidential 
Memorandum, “Return to In-Person Work,” January 24, 2025, 
https://www.dcpas.osd.mil/sites/default/files/2025-
02/implementation_of_presidential_memorandum-_return_to_in-
person_work_osd000440-25_res_final.pdf  

b. Secretary of Defense Memorandum, “Initial Department of Defense Implementation 
Guidance, Return to In-Person Work,” January 31, 2025, 
https://www.dcpas.osd.mil/sites/default/files/2025-
02/Initial%20Department%20of%20Defense%20Implementation%20Guidance%20Return%20to%20
In-Person%20Work%20OSD000516-25%20RES%20FINAL%20%282%29.pdf  

 
c. Office of Personnel Management Memorandum, “Guidance on Exempting Military 
Spouses and Foreign Service Spouses from Agency Return-to-Office Plans,” dated 
February 12, 2025, 
https://chcoc.gov/sites/default/files/OPM%20Memo%20Military%20Spouse%20Guidance%202-12-
2025%20FINAL.pdf  

 
d. Presidential Memorandum 01907, “Return to In-Person Work,” dated January 20, 
2025, https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2025-01-28/pdf/2025-01907.pdf 
 
e. Performing the Duties of the Under Secretary of Defense for Personnel and Readiness 
Memorandum, “Clarification on Return to In-Person Work Exemption for Military 
Spouses,” dated March 4, 2025, P&R Guidance - Military Spouses - PM 2025-01907 - Return 
to In-Person Work 
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Eligibility and Participation 

Q1.  Who is covered by this exemption?  

A1.  The directive in reference (c) categorically exempts the following groups authorized to engage in 
remote work from return-to-office plans:   

• Spouses of members of the Armed Forces on active duty, including: 

o Members of the Armed Forces covered by 10 U.S. Code § 101(d)(1) 

o Members performing full time National Guard duty as defined in n 10 U.S. Code § 
101(d)(5) 

• Spouses of disabled or deceased members of the Armed Forces, including: 

o Spouses married to a member of the Armed Forces who retired, was released, or 
discharged from the Armed Forces with a disability rating of 100 percent under standard 
schedule of rating disabilities in use by the U.S. Department of Veterans Affairs.  

o Spouses of a deceased member of the Armed Forces who was married to the member on 
the date on which the member died while on active duty, and who has not remarried.  

• Spouses of U.S. Foreign Service members who are on overseas assignments.  

Q2.  Are military spouses in all DoD positions (e.g., nonappropriated and appropriated 
fund positions) eligible? 

A2.  This exemption applies to both nonappropriated and appropriated fund positions, regardless of the 
appointment authority.  Both the position and the employee must meet eligibility requirements for 
remote work, pursuant to Department of Defense Instruction (DoDI) 1035.01, “Telework and Remote 
Work.”  

Pay and Administrative Leave 

Q3.  How does this impact pay? 

A3.  All pay entitlements, including locality-based pay and other government benefits are based on the 
official worksite where the employee regularly performs their duties.  The approved alternative 
worksite listed on the remote agreement will become the official worksite, and locality pay will reflect 
the approved remote location.  

 
Q4. What is the definition of a “military spouse? 

A4.  For the purposes of this exemption, a “military spouse” is an employee whose current marital status 
is one of the following:   
 

• Married to a Service member who is on active duty, including members of the Reserve 
Components serving on active duty, or performing full time National Guard duty.  For 
members of the Reserve Components, “active duty” does not include performing training 
duties or attendance at a service school.  



Exempting Military Spouses and Foreign Service 
Spouses from Return to Office Plans  

Frequently Asked Questions 

3 
March 2025, v2 

 

 

• Married to a veteran who separated or retired from the military and had a 100 percent 
disability rating under the Veterans Affairs Schedule for Rating Disabilities at the time 
of discharge from the military.    

• A widow/widower who was married to a Service member on the date on which the 
member died while on active duty, and who has not remarried. 

• Married to a member of the U.S. Foreign Service on overseas assignments.   
 
 

Q5. What is an alternate Agency location? 

A5.  For the purposes of this exemption, an alternate agency location is a management-approved remote 
work location which may include the home of a military spouse.  
 

CONTACT 
 

DoD Component HR should contact the DCPAS Tiger Team at dodhra.mc-alex.dcpas.mbx.dcpas- 
communications@mail.mil for additional information.  The intent of the group box is to provide DoD 
Component HR with guidance to support the questions related to Return to In-Person Work.  We 
understand employees have many questions about their personal situations, however, please be advised 
that the DCPAS Tiger Team does not have access to personal information.  To obtain personalized 
assistance, please contact your Human Resources Service Provider, who will be able to address your 
questions and provide guidance tailored to your individual situation. 
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